חינוך לקיימות

קיימות היא תפיסת עולם ודרך חיים. חינוך לקיימות מתבטא בהבנה שבני אדם תלויים אחד בשני ובמערכות האקולוגיות המקיימות אותם.
אנו שואפים לממש את חזון הקיימות במרחב החינוכי באמצעות יצירת חיבור בין האדם לסביבה; הקניית ידע על המערכות הטבעיות והמערכות האנושיות והקשר ביניהן; קידום חשיבה ביקורתית בהתמודדות עם דילמות מקומיות ועידוד מעורבות ופעולה למען האדם והסביבה.
הפעילות החינוכית שמה דגש על גיבוש זהות מרחבית ורקימת שיתופי פעולה חוצי רשויות על מנת לקדם יצירת מרחב בר קיימא. בשנים האחרונות סייענו לאנשי החינוך באזורנו לפתח ולהוציא לפועל יוזמות ותהליכים שמקדמים מרחב בר קיימא ואנו עדים למעגלי ההשפעה שהולכים ומתרחבים. בורכנו בשותפים לעניין, מנהלי מחלקות חינוך ברשויות, מנהלים ואנשי חינוך בבתי הספר ובמסגרות הפדגוגיות השונות, ואנו ממשיכים בחיזוק הקשרים במטרה להרחיב את הלמידה והעשייה משותפת.
תחומי עשייה:
- טיפוח היכולת של הקהילה החינוכית להוביל תהליכי למידה יצירתיים ומשמעותיים במרחבים טבעיים.
- תמיכה ביוזמות מקומיות ומרחביות המקדמות את הקיימות והשותפות באזור.
- העצמת בני נוער להוביל תהליכי שינוי למען האדם והסביבה.
- הובלת פורומים חינוכיים שונים בשיתוף אנשי חינוך ובעלי עניין.
- קיום השתלמויות למנהלי/ות בתי ספר.
- פיתוח מקצועי למורים/ות.
- ליווי והנחיית גננות.
- פיתוח מנהיגות סביבתית.
- הפעלת תכניות חקר בדגש קיימות.
- הדרכת תלמידים.
אנשי חינוך מיישובי השותפות אשר מעוניינים לקחת חלק בפעילות החינוכית מוזמנים ליצור קשר עם אירית לדור, מנהלת תחום החינוך ב'שותפות לקיימות אזורית'.
לקריאה על תכניות חינוך בנושאי חקר אקולוגי בשדה לחצו כאן.
לצפיה בקול הקורא למיזמים קהילתיים ו/או חינוכיים, לשנת 2017, לחצו כאן.
לסיור וירטואלי קצר ולהתרשמות משלל הפעילויות והתכניות שהתקיימו בשנה"ל תשע"ח בתחום החינוך, לחצו על התמונה.

תכנית חינוכית להיכרות עם מסדרונות אקולוגיים באזור השותפות
אנו חיים בעולם משתנה ומתפתח. העיור, התיעוש והפעילות החקלאית משפיעה על איכות החיים שלנו ועל הסביבה שבה אנו חיים. בעשרות השנים האחרונות התמעטו בתי הגידול של חיות הבר כתוצאה מהתקרבות האדם אל הטבע ומשימושים הולכים וגוברים שעושה האדם בשטחים הטבעיים. ברמת הנדיב עולם חי עשיר ומגוון הכולל אוכלוסיות של יונקים כמו נמיות, גיריות, חזירי בר, איילי כרמל וצבאים, לצד מגוון עשיר של עופות וזוחלים. עבור חיות הבר מהווה פארק הטבע של רמת הנדיב אזור מוגן אך על מנת שבעלי חיים אלו יוכלו להמשיך להתקיים חשוב לאפשר להם תנועה וגישה לשטחים טבעיים נוספים לצורכי רבייה, חיפוש מזון, תפוצה והגירה.
יום חיי הבר העולמי מעניק לנו את ההזדמנות להעלות את המודעות למצוקתם ולהגביר את התמיכה בפעולות הלאומיות והמקומיות שניתן לבצע על מנת לשפר את עתידן של חיות הבר במרחב שבו אנו חיים. באמצעות תכניות לשימור, השבת בעלי חיים לטבע וצמצום הפגיעה במרחב המחייה שלהם נוכל לשמור על חיות הבר ולקיים סביבה טובה ובריאה עבורנו ועבורם.
ב-3/3 יתקיים יום חיות הבר הבינלאומי. ברמת הנדיב ובשותפות לקיימות אזורית אנחנו מקיימים במהלך חודש מרץ את ה"פסטיבר" חודש שלם שיעסוק בחשיבות השמירה על המגוון הביולוגי העולמי והמקומי בדגש על חיות הבר שבאזור שלנו.
יחד עם החברה להגנת הטבע בנינו תכנית חינוכית הכוללת:
- 3 מפגשים מודרכים (ע"י מדריכי החברה להגנת הטבע) בני שעה וחצי בבית הספר
- אירוע פתיחה קהילתי לתלמידים ולמשפחות ברמת הנדיב ב-1/3
- כנס לנציגי הקבוצות המשתתפות בתכנית ברמת הנדיב ב-12/3
רוצים לקבל עוד פרטים ולהצטרף לתכנית? כתבו לנו irit@ramathanaiv.org.il
תערוכת "מראית עין" הינה תוצר של תכנית חינוכית ייחודית של תלמידי תיכון ממגמות שונות מארבעה בתי ספר מקומיים. במסגרת תכנית הלימודים במגמה, דנו התלמידים במשמעות המושג "קיימות", בחנו את הקשר שבין המערכות האנושיות למערכות הסביבתיות ויצאו לחקור, בסיוע המצלמה, סוגיות קיימות המייצגות את סביבת מגוריהם ואת אורח חייהם.
התצלומים המוצגים בתערוכה מפתיעים ומעניינים, והם מציגים שלל פרשנויות לתפיסת הקיימות האזורית, תוך התייחסות לדיאלוג שבין הסביבה הטבעית למרקם האורבני. מגוון התצלומים מאפשר למתבונן להבין, לרגע, כיצד הדור הצעיר, מישובים שונים ומתרבויות שונות, רואה ומבין את המרחב.
בשנה"ל תשע"ח השתתפו בתכנית:
תלמידי כיתה י"א ממגמת גיאוגרפיה אדם וסביבה מבית הספר המשותף חוף הכרמל בהובלת צאלה שחם, מדריכה ארצית לג"ג אדם וסביבה אשר יזמה את רעיון התערוכה, תלמידי כיתה י' ממגמת אומנות מאורט בנימינה בהובלת נעמי ארגס, תלמידי כיתה י"ב ממגמת מדעי הסביבה מתיכון אל מנרה מג'סר אל-זרקא בהובלת ג'איזה ג'ורבאן ותלמידי כיתות י' ו-י"א מתיכון המושבה מזכרון יעקב במסגרת פעילות מעורבות חברתית.
צאלה שחם tseela74@gmail.com
לצפיה באתר התערוכה

בשנה החולפת חקרנו ולמדנו את הנושא, ונוכחנו שלשהייה ולמידה במרחבים טבעיים יש יתרונות רבים במישור הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי, והיא מאפשרת לילדים ללמוד באופן אותנטי, תוך התנסות חווייתית המעוררת עניין וסקרנות.
בסוף אוגוסט פרסמנו קול קורא למוסדות החינוך באזור להצטרף לבתי הספר שכבר מקדמים למידה כזאת.
אנו שואפים ליצור קהילה של אנשי חינוך, שתפעל יחד כדי לאפשר לילדים ולאנשי החינוך עצמם ליהנות מהתועלות של שהייה בטבע.
הקהילה החינוכית שתיווצר תאפשר מתן מענה לאתגרים דומים

חינוך במרחבים טבעיים יכול להתקיים גם בגינה הבית ספרית אולם לא בכל בית ספר קיים מרחב טבעי מזמין ומאפשר. תכנית "גינה נדיבה" תמשיך השנה לסייע לקהילות מגוונות בבתי ספר להקים ולטפח גינה אשר תשמש לפעילויות לימודיות, חברתיות וקהילתיות מתוך ראייה הוליסטית של הצרכים הפיזיים, החברתיים והנפשיים של השוהים והפועלים בה.
כדי שנוכל להמשיך את הפעילות לאורך זמן, אנחנו זקוקים לכם – הורים, סבתות וסבים, לקחת חלק בזמנכם הפנוי (לפי היכולת שלכם) בפעילות בגינות בתי הספר של הילדים והנכדים שלכם.
בדצמבר יתקיים קורס הכשרה חינמי לכל מי שרוצה לקחת חלק, בו נלמד ידע מעשי בטיפוח של גינה והובלת תהליכים קבוצתיים בגינה.
הקורס כולל שלושה מפגשים בגינה המאפשרת ברמת הנדיב בימי שישי בשעות 08:30 - 12:30.
התאריכים: 14/12, 21/12, 28/12

שלושה מיזמים חדשים, המובלים על ידי בני נוער, יצטרפו למיזמי החינוך שכבר היום משנים את האופן שבו תלמידים ותושבים רואים את האזור: חצר בי"ס שמהווה מרחב לעשייה קהילתית-חברתית, תכניות חינוך סביבתי משותפות לתלמידים יהודים וערבים, חקר ופעילות תורמת לכל אורך נחל תנינים, ספריות קהילתיות בתחנות אוטובוסים וגנים ציבוריים יער אלות שהופך ממרחב מוזנח למרכז שוקק חיים ועוד.
כל זאת בזכות תושבי האזור שהחליטו לפעול למען הקהילה שלהם ולמען סביבה בריאה.

כחלק מהפעילות החינוכית מקיימת השותפות לקיימות אזורית אחת לתקופה, מפגש רחב לצוותי החינוך באזור: גננות, מורים ומורות ומנהלי מחלקות חינוך.
כל מפגש מתקיים סביב נושא מרכזי ומביא מבחר סדנאות לבחירה למשתתפים והמשתתפות.
מסורת מפגשי הלמידה תמשך גם השנה, על מנת לעורר השראה ולאפשר שיח מקצועי-חברתי בין אנשי החינוך במרחב. המפגשים המתוכננים השנה יעסקו במדע אזרחי למען הסביבה (citizen science), אנחנו ותרבות הצריכה, ומעורבות אזרחית-סביבתית.
מפגשים שהתקיימו בשנה"ל תשע"ח:
ב - 30/1/18 התקיים מפגש שעסק בהעלאת המודעות וחינוך להתנהלות בריאה ומקיימת כחלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים בכל מוסד חינוכי.
לפרטים נוספים על המפגש שהתקיים
ב - 26/3/18 התקיים מפגש שעסק בגישות חדשניות בחינוך.
לפרטים נוספים על המפגש שהתקיים
מפגשים שיתקיימו בשנה"ל תשע"ט:
ב - 13/12/19 יתקיים המפגש הראשון השנה: מחקרים מדעיים – לא לחוקרים בלבד!

תכנית חינוכית ייחודית המאפשרת לאנשי חינוך להצמיח רעיונות, מיזמים ושיתופי פעולה נכנסת לשנתה השנייה. השנה יכירו משתתפי התכנית את אתגרי הקיימות המקומיים והאזוריים לעומק, באופן שיהווה בסיס להצמחת יוזמות חינוכיות חדשות.
נותרו מקומות ספורים. להרשמה לתכנית באתר פסג"ה חדרה.

אנחנו מרחיבים את מגוון התוכניות הייחודיות לבני נוער בדגש על אקטיביזם למען הסביבה והקהילה. לתכנית 'הסיירים הצעירים' (Jounior Rangers) של רמת הנדיב יתווספו תכניות חדשות, ביניהן התכנית החדשנית "אפקט הדבורה", שתאפשר לבני הנוער להוביל חקר סוציו-אקולוגי מקומי בתמיכה אקדמית.
אפקט הדבורה
תכנית חקר סוציו-אקולוגית בעקבות ההיעלמות המסתורית של הדבורים
לאן הדבורים נעלמות?
מדוע בעולם משקיעים עשרות מיליוני דולרים לחקור את התופעה?
ואיך זה קשור אלינו ולחיים שלנו?
פורום חינוך בכיר
מנהלי מחלקות החינוך ברשויות השותפות, מובילים את הטמעת החינוך לקיימות במערכות החינוך, בדגש על פעילויות ויוזמות חוצות רשויות.





