תחבורה מקיימת

הרכב הפרטי שלנו לא בשימוש מעל 90% מהזמן וגם כאשר הוא בשימוש, ברוב מכריע של המקרים, הרכב ברובו ריק. נדמה שכולנו מבינים שחייבת להיות דרך יעילה יותר להגיע ממקום למקום מבלי שכל אחד יאלץ לסחוב אתו קופסת מתכת כבדה וריקה ברובה, שפולטת גזים מזיקים לאטמוספירה. תחבורה מקיימת היא המאמץ המשותף של כולנו, לצמצם את השימוש ברכב הפרטי ולהרחיב את השימוש באמצעי תחבורה חלופיים, יעילים יותר ומזיקים פחות לסביבה (וגם לכיס שלנו). תחבורה מקיימת משפרת את בריאות הציבור, מצמצת תאונות דרכים, מפחיתה את הנזקים לאיכות הסביבה ולאוויר ומפחיתה את צריכת האנרגיה ואת העלויות הכרוכות בהפקה וברכישת אנרגיה. כמו כן היא מקטינה את הפגיעה בשטחים הפתוחים, מחזקת את הכלכלה המקומית והמסחר, מעודדת אינטראקציה חברתית ויחסי שכנות וקהילה ומקדמת השתלבות כלכלית וחברתית של אלו שאין להם רכב פרטי או שלא יכולים לנהוג.
אסטרטגיה אזורית לתחבורה מקיימת:
השותפות לקיימות אזורית מגבשת אסטרטגיה מוסכמת לתחבורה מקיימת בדיאלוג משמעותי בין בעלי עניין רבים החברים בשותפות. אסטרטגיה מתייחסת לשלוש שאלות מרכזיות: מהו המצב הקיים בתחום (מהן הבעיות וההזדמנויות המרכזיות כיום), מהי תמונת העתיד (חזון) הרצויה (לאן אנו שואפים להגיע) ומהם הצעדים שיש לנקוט על מנת לממש בפועל את החזון שהוגדר. לצורך גיבוש האסטרטגיה הוקם צוות משימה ששותפים בו נציגי מגוון בעלי עניין. הצוות נפגש לסדרת סדנאות בהן הוגדרו יחד הסוגיות המרכזיות בתחום, גובשו תובנות לגבי עיקרי המצב הקיים באזור ועוצבה תמונת העתיד הרצויה. בהמשך התהליך נוסחו מטרות לקידום, הוגדרו כיווני פעולה אסטרטגיים והוצע סל פרויקטים למימוש.
מהן הסוגיות המרכזיות בהן תעסוק האסטרטגיה:

מה קורה באזור שלנו:
כחלק מהתהליך האסטרטגי בחנה תמר קינן, המומחית המלווה את הצוות את המצב הקיים באזור השותפות. האזור מתאפיין במספר מגמות מרכזיות :
אופניים - אזור השותפות לקיימות אזורית מאופיין במודעות ובתרבות מפותחת של רכיבה על אופניים. במרבית המועצות החברות בשותפות קיימות תכניות לפיתוח שבילי אופניים, עם זאת כיום עדיין חסרה תשתית של שבילי אופניים במרבית המועצות. מרבית השימוש באופניים הוא עדיין לצרכי ספורט ופנאי ופחות לצרכי יוממות.
תחבורה ציבורית - אופי הבינוי הפרברי ביישובים מהווה אתגר לתחבורה הציבורית. באזור השותפות קיימים קווי שירות רבים עם זאת רמת השירות של התחבורה הציבורית לא מספיק טובה (חיבוריות, זמני הנסיעות, תדירות). אחת מהסיבות לכך היא שלא קיימת עבודה אזורית עם מפעילי התחבורה הציבורית ועם משרד התחבורה.
תחנת הרכבת - מיקום תחנת הרכבת בבנימינה הוא פוטנציאל לא ממומש. סביבת התחנה מוטה לרכב פרטי וחיבוריות התחבורה הציבורית לרכבת אינה טובה מספיק.
מה אפשר לעשות?
- הפעלת קווי תחבורה אזוריים על ידי המועצות השותפות
- מערך שיתוף בנסיעות לתחנות הרכבת באזור ויצירת חנייה של שיתוף נסיעות בחניון הרכבת להקטנת עומסי התנועה והחנייה בה
- רשת מלאה של שבילי אופניים שמאפשרת נסיעה יומיומית ממקום למקום ביישובים ובין ישובים. סקר של השבילים הקיימים באזור
- תכנית הליכה/רכיבה משותפת ובטוחה לבתי ספר.
צוות תחבורה מקיימת
הפחתת השימוש ברכב הפרטי והרחבת השימוש במגוון אמצעי תחבורה חלופיים.





























